Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σενάρια πρόωρων εκλογών


Τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση, που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές;

Εκδοχή πρώτη: Η περίπτωση του μικρού συνασπισμού

Σε αυτήν την εκδοχή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούν τις δυνάμεις τους και τη μεγάλη μεταξύ τους διαφορά (πάνω από 8 μονάδες) και μπαίνουν στη Βουλή όλα τα κόμματα, καθώς και τα νέα. Στο σενάριο αυτό το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,24% αλλά καταλαμβάνει μόνο 146 έδρες. Η ΝΔ θα φτάσει στο 31,78% με 48 έδρες. Η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σενάριο αυτό είναι μικρή οπότε, το ΠΑΣΟΚ με συμμαχία με κάποια από τα μικρότερα κόμματα μπορεί αν σχηματίσει κυβέρνηση.

Εκδοχή δεύτερη: Η περίπτωση της αυτοδυναμίας

Σε αυτήν την περίπτωση μπαίνουν μόνο οι Οικολόγοι στη Βουλή, πέφτουν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά παραμένει η διαφορά τους, οπότε, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί οριακή αυτοδυναμία με ποσοστό 39,32%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την άσκηση του κυβερνητικού έργου σε περίπτωση “διαρροών”.

Εκδοχή τρίτη: Η λύση του μεγάλου συνασπισμού

Στην εκδοχή αυτή, μπαίνουν όλα τα κόμματα στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βλέπουν κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, η διαφορά τους παραμένει και σε περίπτωση που δε συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με μικρότερα κόμματα, συνεργάζεται με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκδοχή τέταρτη: Το σενάριο χάους και ακυβερνησίας

ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ καταποντίζονται, η ΝΔ αυξάνει ελάχιστα τα ποσοστά της, μπαίνουν στη Βουλή όλα τα κόμματα πλην της κ. Μπακογιάννη. Λύσεις; Μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλιώς ξανά σε εκλογές.

2 σχόλια:

  1. ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ Μ..ΚΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΟΙΜΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ''ΤΩΡΑ'' ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ, ''ΤΩΡΑ-ΤΩΡΑ-ΤΩΡΑ''. ΣΕ ΛΙΓΟ , ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ''ΤΩΡΑ- ΝΤΟΡΑ- ΤΩΡΑ''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή