Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010





Ακούγοντας στα αυτιά του το σύνθημα “άλλαξέ τα όλα” (ναι, εκείνο που άκουγε και ο Γ. Παπανδρέου όταν ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ) ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για ένα συνέδριο που θα ήθελε να είναι η αφετηρία μίας νέας εποχής για την παράταξή του. Συνεργάτες του υπόσχονται ότι μετά το συνέδριο τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και διαβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει επενδύσει πολλά στο συνέδριο που θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή. Η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι σύνθετη: Να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό (απομητσοκοποίηση, αποκαραμανλοποίηση, δηλαδή σαμαροποίηση), να δημιουργήσει πιο σύγχρονες οργανωτικές δομές, να πλασάρει καινούργια πρόσωπα που δεν θα θυμίζουν το γαλάζιο κυβερνητικό χθες, να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στο “κοινωνικό φιλελευθερισμό”. Με άλλα λόγια, να φέρει τη ΝΔ στα μέτρα του και να περιμένει τα οφέλη του “όχι” στο μνημόνιο, όταν και αν έρθει η ώρα της κρίσης για το ΠΑΣΟΚ του ΝΔ.

Τα προβλήματα που έχει να χειριστεί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι λίγα: Οι φιλελεύθεροι (Κυριάκος, Χατζηδάκης, Αρης κ.ά) ασφυκτιούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν φυσιογνωμίες όπως ο Β. Μιχαλολιάκος και ο Γ. Μανώλης. Ο Δ. Αβραμόπουλος δύσκολα μπορεί να “χνωτιάσει” με ένα δεξιό κόμμα, απομακρυσμένο από τον μεσαίο χώρο. Και η δημοσκοπική άνοδος δεν έρχεται με συνταγές περιχαράκωσης στη δεξιά γωνία, λίγο παρά κει από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου